Gästblogg: Jespers Vildsvinsgryta - Sanglier Soulnaise

Ja, eftersom vi var 2 som delade på vildsvinet kommer här nu ett recept på vad man kan göra med vänster sida. mvh P./

I fredags stod jag i köket och putsade rent en bit av det vildsvin som Pierre och jag har lyckats lägga rabarber på. Bäst som jag står där och karvar piper det i luren. Det är Pierre som, i och med vårt gemensamma inköp, föreslår ett litet gästspel från min sida på matbloggen du just nu läser. Sagt och gjort; ett litet gästspel blir det. Här har du alltså Emelies bror Jesper vid tangentbordet. Hej! Det jag hade tänkt svänga ihop är lika enkelt som smarrigt: En långkoksgryta med vildsvinsbog, lägg, rödtjut, och vitlök. Att laga mat på det här sättet är smakmässigt oerhört tacksamt och långkoket som sådant passar både heltidsarbetare under tidspress och studenter med sparsmakad ekonomi. Det du behöver för att göra Vildsvinsgrytan är: 1 kg kött på ben Det spelar ingen större roll vilken typ du använder. Det funkar med lamm, nöt och fläsk OCH vilt för den delen. Ta ingen dyr del, det blir bättre med en enklare. I det här fallet leker vi med bogg och lägg. Benet gör däremot en stor skillnad i smak.

Ha allt uppskuret, hackat och framtaget innan du börjar steka, så blir livet mycket lättare.

1 hel vitlök 1 stor gul lök 4 lagerblad En halv pava rödtjut Ta något ganska kraftigt för att bära upp viltsmaken. I burk krossade tomater Salt & Peppar 25 gr smör 0,5 l vatten Kryddor Gå lös här. Jag dängde i timjan, lite dragon och även ett par nypor spiskummin. Bli inte orolig om det luktar fredagsmys med tacos om det hela. Den lukten försvinner efter en halvtimme på spisen och gör bara grytan så mycket mustigare. Liquid Smoke Sås på flaska som numera finns i de flesta affärer och det räcker oftast med en halv tesked för önskad effekt i grytor av det här slaget Chipotle-sås Jag plockade upp den här såsen på Wall-Mart i Mexiko men jag vet att Tabasco har kommit med rökt smak nu också och den är riktigt god.

Putsa rent köttet och skär det så nära benet du pallar med. Skär det i bitar stora som pingisbollar. Spara så klart benet och det bortskurna fettet. Smält smöret och släng i kryddorna och lagerbladen. Kryddorna ger mycket mer smak om man fräser av dem i matfett innan man har i resten. Därefter är det vitlök som gäller. Skala alla klyftor och ta bort den hårda biten i nedre änden. I med vitlöken och den grovhackade gula löken. Blanda runt det och fräs i mindre än en minut. Ha därefter i dina finskurna bitar och smaksåserna. Bryn dem ganska kraftigt runt om. När allt fått färg är det bara att slänga i benet och eventuella bitar med fett på. Fettbitarna ger även dem massor med smak under koktiden.

Fräs upp kryddorna i smöret och ha i lök och vitlök. Bryn köttet runtom tills det fått ordentlig färg. I med ben och eventuella fettbitar
Sedan är det bara att hälla på en halv flaska rött, tomaterna och vattnet. Sätt på locket och sänk sedan värmen tills det sjuder sådär lite lagom. Nu är det bara att ta det lugnt i ungefär två timmar och kanske smutta på det resterande rödvinet. På två timmar har benet och fettet släppt det mesta av sin smak och nu börjar det bli lite mindre vätska i grytan. Ta då ut benet och fettbitarna och låt resten fortsätta bubbla på spisen i två-tre timmar till. Grytan kan behövas röras om ibland och varenda gång du gör det så smulas vitlöken ner i såsen och gör den fylligare utan att ens komma i närheten av den skarpa smak som hackad eller pressad vitlök bidrar med. Så efter en arbetsinsats på en kvart och fyra till fem timmar på spisen så har du en riktigt mustig, fyllig gryta som enkelt kan pimpas med svamp, smålökar eller oliver på sluttampen om man känner för det.

Servera grytan med pressad potatis eller ris och, som kontrast, en tomatsallad med lite syra. Vi tog ärter för det fanns i frysen och de försvann helt i skuggan av grytans alla smaker. Hursomhelst var det väldigt gott och jag hoppas att Emelie och Pierre låter mig skriva lite mer på bloggen. Thank you and good night. Jesper

Bondpaj

Jag gillar paj. Paj är min nya grej. Mest för att man kan slänga ner lite vad som helst i den. Gamla rester som man inte vet vad man ska göra av, de där ledsna grönsakerna som sakta vittrar bort i grönsaksskålen, mm.

Härom dagen gjorde jag denna paj. Mest för att jag tycker att den är otroligt snygg.



Som vanligt kör jag min GI-deg som består av 100 g smör och 2 dl sojamjöl, förgrädda 15 min på 175 grader.

Fyllningen består mest av grillade grönsaker, närmare bestämt:
1 röd paprika
1 zuchini
1/2 aubergine
2 små rödlökar

samt
1 burk vita bondbönor
100 g fetaost
samt en kvist små kvistplommontomater (mest för dekoration)

Hacka/skiva och grilla grönsakerna (ej bönorna) i ugn på hög värme (ca 225-250), fyll skalet med grönsaker och (sköljda) bönor.

Häll på äggstanning (jag brukar använda sojagrädde och 2 ägg plus salt och peppar).

Smula fetaosten över pajen och lägg på tomatkvisten.

grädda på 175 g ca 20 minuter eller tills den har fått fin färg.

Vildsvinsveckan-del 3

Ja, då var det min (Emelies) tur att göra någonting av alla dessa köttmängder i kylen. De två tidigare inläggen stod Pierre för. Jag fick ansvara för filén och att hitta ett roligt recept på vildsvinsfilé var inte det lättaste. Smaken skiljer sig rätt kraftigt från vanlig fläskfilé så jag ville inte använda vilket recept som helst. I brist på annat fick det bli lite improviserat och jag kommer inte ihåg exakt måtten och tiden men ni får hålla till godo med det jag minns!



Som ni se har vildsvinsfilén en mycket mörkare och rödare färg än den vanliga tråkbleka fläskfilén och smaken är betydligt roligare.
Jag började med att salta, peppra och bryna filén. Samtidigt gjorde jag en sås på crème fraiche, gorgonzola (ca 50 g) och en näve hackade valnötter, som jag bara rörde ihop och smälte i en kastrull.
När filén fått lite färg la jag den i en ugnssäker form med några champinjoner runt om, hällde såsen över alltihop och gratinerade på ca 200 grader i ca 20 min. Här är jag inte helt hundra så skär lite i köttet efter ca 20 min och se till att den är helt genomstekt innan du tar ut den.
Till detta hyvlade jag zuchini som jag kokade i lättsaltat vatten en halv minut. Pasta funkar också om man inte tycker att kolhydrater är läskiga. Salta och peppra efter smak och sen var det klart!



Tyvärr råkade jag radera bilden jag tänkte använda där filén faktiskt syntes (är lite ringrostig efter detta långa blogguppehåll). Men typ så här såg det ut i alla fall.

RSS 2.0