Älggryta med Trattkantareller och Karl-Johans Risotto och Svartrot

Så, Emelie och jag hade en liten date i lördags och eftersom Emelie jobbade hela dagen och sen hade klädbytaredag med några vänner så hade jag köket och resten av lägenheten för mig själv i Lördags. Detta gav mig chansen att förbereda för en riktig date genom att både städa, diska, plocka undan, och framförallt laga mat.



Det här är iallafall den festmåltid som jag bjöd min date på, och det var mycket lättare att göra än det verkar. hemligheten bakom en bra älggryta var att ha i väldigt mycket bra vin, och hemligheten i en god risotto är som alltid extra mycket svamp, och extra mycket parmesan. Vill dock skryta lite över att jag svängde ihop älg-receptet själv helt utan yttre hjälpmedel. alltid nåt.

Till 2 personer med en matlåda över:
Ca 750 g grytbitar av älg
drygt 0.6 l trattkantareller
2 gullökar
250 g Rimmat sidfläsk
1 flaska Carmenere-Syrah (Chilenskt, 70 kr)
1 palsternacka
en skvätt viltfond
tomatpuré
vitlök
salt, vitpeppar.

Rätt så mycket rakt ner i grytan i den ordning det står. Bryn köttet, löken, sidfläsket i en stor gjutjärnsgryta, tillsätt svampen när allt annat har fått lite stekyta och när den har släpp ifrån sig vatten häll i ungefär en tredjedel av vinet, lite tomatpuré, 3 vitlöksklyftor, skivad palsternacka (och en morot om du har, jag trodde at jag hade) och viltfond. Krydda med 1-2 lagerblad, svartpepparkorn och låt puttra en timme. Under tiden som det här puttrade började jag med Risotton. Rätt så nöjd att jag inte behövde så mycket recept hjälp där heller trots att det var ett tag sen jag lagade den.

3 msk olivolja (plus en klick smör)
3 stora scharlotten lökar
2 dl torkad karl-johanssvamp (blötlägg ca 15 m innan användning)
4 dl Aborio-ris
en 33 cl flaska vit matlagningsvin (jag vet, men systemet var stängt. Annars använd marsalavin för extravagans)
1,2 l varm svampbuljong
2,5 dl riven parmesan

Snabb genomgång, hacka och stek löken genomskinlig (ej brönd, om bränd börja om) i oljan, häll i svampen, häll i riset under omrörning och hetta upp det, häll i vinet, låt det dunsta bort under omrörning, häll i den varma buljongen så att det täcker riset med knappt 2 cm. Rör om då och då. När buljongen kokat bort häller du i mer kontinuerligt tills riset börjar bli klart. När riset är mjukt vänder du i parmesan och rör runt så att det blandas jämt.

Slutligen Svartroten, skala 3 svartrötter, och skiva dem tunt genom att lägga dem mot skärbrädan och "skala" dem med potatisskalare så att du får bitar som ser ut som tagliatelli. Lägg dem i kokande saltat vatten och låt sjuda i ca 3 minuter. häll av vattnet och slå på lite olja. servera till...

Detta serveras slutgligen med några flaskor Amarone, så går daten garanterat bra,

Lycka till.

Kommentarer
Postat av: Mika

Vissa har det bättre än andra:-) Om ni behöver ett förkläde så vet ni var ni kan vända er. jag har funkat som det tidigare...

2009-10-19 @ 23:53:37
Postat av: P.

Ett förkläde vore jättebra. Vi vill ju itne riskera att något går snett innan bröllopet.

2009-10-20 @ 11:37:41
Postat av: Emelie

Hallå för det första blev det betydligt mer än en matlåda över! Risotton hade lugnt räckt till fyra pers till. Och för det andra måste det bli jättekonstigt att göra risotto på marsalavin...det påminner ju en del om sherry typ...Jag skulle nog hållt mig till vitt vin (eller matlagningsvin). Om ni frågar mig alltså...

2009-10-20 @ 14:47:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0