Livsfarligt kryddsmör och lite kyckling

Och så kom det franska havssaltsmöret till använding! Det här kryddsmöret är något av det godaste jag ätit i mättat fettväg. Fick stålsätta mig för att inte slicka ur skålen!
Smöret hamnade så småningom på en kyckling som fick sällskap i ugnen av lite potatis, några champinjonen och ett gäng steklökar. En helt ok middag dagen före löning måste jag säga! Smöret kommer definitivt att dyka upp även i framtiden på en biff eller dylikt...eller som snacks...namnamnam




Till kryddsmöret behöver du:

100 g rumstempererat franskt havssaltsmör (det går säkert bra med vanligt smör också men då får du tillsätta lite mer salt)
1 kruka färsk dragon
1/2 matsked dijonsenap
1 tsk grönpeppar
1/2 tsk extra havssalt (lite mer om du använder vanligt smör)

Övrigt:

1 hel kyckling
Ett gäng små potatisar
Några champinjoner
ca 15 små steklökar

1. Mortla grönpepparen och hacka dragonen. Mortla dragonen tillsammans med pepparen. Tillsätt saltet och mortla lite till.
2. Klicka i senapen och blanda väl. Arbeta in i smöret.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Bryn kycklingen i smör (helst i en gjutjärnsgryta med lock) på medelhög värme. Vänd kycklingen så den har filéerna uppåt.
5. Skala lökarna, svär över att de är så små och så j*kla jobbiga att skala.
6. Peta ner potatis, lök och champinjoner i grytan runt om kycklingen.
7. Täck kycklingen med kryddsmöret och peta in lite under skinnet. Resten kommer rinna ner och koka grönsakerna i en grymt god sky.
8. Ställ in i ugnen under lock ca 45 minuter, sista fem min kan du ta av locket så den får lite krispigare yta.




Mums!

Bara suktas lite

Jag gillar verkligen pannkakor! Alltså, jag gillar VERKLIGEN pannkakor. Det finns liksom inget lyxigare än att dra på sig fårskinnstofflorna en lördagsmorgon och tassa ut i köket och vispa ihop en liten smet, grädda dem gyllenbruna och sedan dränka dem i socker/sylt/nutella vad du nu är sugen på! Själv är jag en sucker för lönnsirap, framförallt på amerikanska pannkisar. Pierre åt sina med en hårdost på getmjölk som jag inte kommer ihåg namnet på samt några med murkelpaté. Och det var också gott!

I lördags invigde vi plättlaggen och gjorde små smarriga högar med fluffiga plättar!

Alla har väl sitt eget pannkaksrecept så jag tänker inte ge er något. Men om ni vill ha dem lite fluffiga så är det bara att tillsätta ca 1/2 tsk bakpulver i smeten.


För alla frankofila ostfanatiker...

Det finns faktiskt ett paradis. Och det paradiset ligger på Nybrogatan i Stockholm. Närmare bestämt i den lilla franska ostbutiken Androuet! När man kliver in genom dörren golvas man nästan av den starka doften av välmogna ostar från väldens ostkunnigaste land. Längs hyllorna trängs smakproven (me like) och personalen är påläst och engagerad. De vet precis när ostarna ska ätas, så om du har en middag inplanerad kan du gå dit en vecka innan om du så vill och be om ost som kommer vara perfekt just då. Eller gå dit samma dag och få med dig ostar som fullständigt tränger ur sina förpackningar och som kommer få hela tunnelbanan att vända sig om.

De har även fina kex och roliga och annorlunda kryddor! Helt klart värt ett besök om ni inte varit där än. Och det bästa av allt är att det faktiskt inte är dyrare än att handla smaklösa vacumpackade ostar från kyldisken på Ica.
Grymt va!



Det här små godbitarna fick följa med mig och Pierre hem. Den vita förpackningen innehåller världens godaste smör med havssalt som kommer dyka upp i ett recept framöver. 45 kr, så värt.

Veckans matsedel!

Här följer sex stycken enkla och lätta vardagsmiddagstips! Lite kött, lite veg och lite fisk, något för alla skulle jag tro.
Har ni några andra bra tips på vardagsmat får ni jättegärna dela med er! Eller om ni har något önskemål som ni skulle vilja se mer av i bloggen! Mer kanin kanske?

Hur som helst så började vi i alla fall veckan med:





RÅRAKOR MED HEMKOKT LINGONSYLT OCH KNAPERSTEKT FLÄSK


2 portioner

1/2 kg fast potatis
1 liten gul lök
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
smör

Till servering:
rårörda lingon
knaperstekt fläsk

1. Skala och skölj potatisen
2. Skala och riv löken och potatisen grovt.
3. Blanda lök och potatis och krydda med salt och vitpeppar.
4. Pressa ut så mycket vätska som möjligt ur potatisen.
5. Hetta upp lite smör i en stekpanna eller i ett våffeljärn. Klicka i smeten och platta ut den med en stekspade. Stek rårakorna gyllenbruna på båda sidorna.

6. Servera med lingon och fläsk!

Torsk på norskt vis

Det här är egentligen Pierres recept men eftersom han inte riktigt tar sitt bloggansvar på allvar så lägger jag upp det istället. Så får han rätta till i kommentarsfältet om jag missat något helt enkelt.

Norrmännens knep för att få torsken vit och skivig är den stora mängden salt i kokspadet, och att inte överkoka den förstås! Och kolla gärna var torsken kommer ifrån; är den odlad eller fiskad med lina känns det bättre tycker jag.





Klassisk torsk med äggsås

ca 4 portioner

4 skivor färsk torsk (200 g/pers), skurna tvärs över med benet kvar.
3 1/2 msk salt per liter vatten
3 hårdkokade ägg
ca 200 g riktigt smör
färsk persilja och riven pepparrot till servering
Potatis
Färsk spenat

1. Skölj fisken noga, lägg den i en kastrull och häll på så mycket vatten att fisken nätt och jämnt täcks.
Ta upp fisken och låt vattnet och salt koka upp. Lägg i fisken och låt vattnet koka upp på nytt. Dra av kastrullen från plattan och lägg på locket. Låt stå i ca 6 minuter.
2. Koka snabbt eller fräs lätt lite färsk spenat.
3. Lyft upp fisken med hålslev och servera den med smält smör, hackat hårdkokt ägg, kokt potatis och spenaten. Riv över lite färsk pepparrot och garnera med hackad persilja!

Supergott!



saffranscraving

Härom dagen blev jag sjukligt sugen på rökt lax och saffran! Så det fick bli pasta till middag, men i mataffären fick jag en chock! Vet ni vad ett paket saffran kostar idag? 36 kronor! Hur kan detta vara möjligt? Kostade det inte typ 14 spänn bara för något år sedan? Eller är det min hjärna som borttränger alla obehagliga prishöjningar och som fortfarande tror att en skiva kostar 149 kr och en öl på carmen 29? Hur som helst så kommer lussebullebaket i år att kosta en förmögenhet!
Men saffran är sjukt gott både i bakverk och i matlagning så jag svalde mitt raseri och betalade och gick hem.

Denna sås fungerar nog även utmärkt om man plockar bort den rökta laxen ur såsen och istället serverar den till en bit ungsbakad laxfilé. Som en sås liksom...ja ni fattar! Hur ni än gör kan ni inte misslyckas, sjukt lätt och sjukt gott!



3 portioner

1 gul lök
150 g kallrökt lax
1 burk svarta bönor (järna Kung Markatta, de är bra!)
1 ask cocktailtomater
1 paket saffran
1 1/2 dl matlagningsgrädde
en liten bit röd chili
gärna en skvätt vitt vin (funkar även utan)
1 fiskbuljongtärning


1. Hacka löken och fräs tills den blir mjuk. Tillsätt chili och saffran. Fräs en stund till så saffranssmaken kommer fram ordentligt. Slå på lite vin och reducera.
2. Skölj bönorna ordentligt så de inte är slemmiga. Ner i pannan.
3. I med tomaterna och matlagningsgrädden.
4. Smula ner buljongtärningen och låt koka upp, sänk sedan värmen och låt puttra en stund till.
5. Hacka och tillsätt laxen mot slutet.
6. Salta och peppra om du tycker att det behövs.
7. Servera med nykokt pasta.

"Rökt" tofu

Jag tänkte försöka återskapa min fantastiska lapsangmarinad igår men denna gång med tofu istället för kyckling. Jag är inget jättestort fan av tofu, det måste jag erkänna. Det smakar ju för sjutton ingenting! Men med den rätta marinaden var jag övertygad om att nå nya gastronomiska höjder.  Jag ville åt rökigheten för att sedan doppa tofun i brutalt mycket olja och fritera till oigenkännlighet. Sagt och gjort! Och gott blev det även om rökigheten försvann lite av friteringen.



ca 3 portioner

1 paket tofu à 300 g
1 msk lapsang
1 skvätt worcestershire sauce
1 skvätt piri piri
1 tsk flytande honung
2 msk kikkomansoja
1 liten liten skvätt risvinäger
1 tsk flingsalt
Rapsolja eller annan bra frityrolja

1. Mortla tebladen (alt. behåll dem hela och sila bort i slutet).
2. Blanda allt!
3. Skär tofun i skivor och häll marinaden över den. Låt stå i kylen en timme.
4. Fritera i wokpanna på riktigt hög värme. Klart!

Jag åt detta tillsammans med bovetenudlar, wokad salladskål, tunns skivad selleri och edamamebönor. Till lunch idag blir det nog resterna men mer som en nudelsoppa tror jag.

Kalla det vad du vill

Det här är någonting åt moussaka-GI-lasagne-hållet, en gratäng kan vi säga! Man kan möjligtvis ösa på med lite mer grönsaker och använda lite magrare lammfärs (10 %) istället för 15%-ig, den blev lite flottig. Men väldigt god!



4 PORTIONER

500 g lammfärs
1 aubergine
1 zuchini
1 gul lök
1 burk krossade tomater
2 vitlöksklyftor
150 g fetaost
4 dl mjölk
1 klick smör
1 msk vetemjöl
muskot
rosmarin
färsk spenat
olivolja
salt och peppar

1. Hacka lök och vitlök, bryn i en stor gjutjärnsgryta (eller stekpanna om du inte har någon) tills det fått fin färg. Tillsätt lammfärsen och krydda med salt, peppar och rosmarin när den fått lite färg.
2. Ös över färsen i en bunke, ställ vid sidan av.
3. Skiva auberginen och zuchinin i 1/2 cm-tjocka skivor och stek med olivolja och salt och peppar. Täck botten på grytan med grönsakerna. Om du vill ha extra grönsaker kan du dela upp dem och sedan lägga ett lager över lammfärsen också.



4. Täck med lammfärsen.
5. Gör såsen. Smält smöret, rör ner mjölet och se till att det inte blir några klumpar. Häll i mjölken, koka upp men rör hela tiden så det inte bränner fast. Krydda med muskot och lite salt. Smula ner fetaosten och låt puttra tills såsen blir tjock och fin.
6. Häll såsen över gratängen och gratinera på 225 grader i 20 min eller tills den har fått fin färg.

7. Servera på en fin liten bädd av färsk spenat!

Ungersk korvsoppa

Den här soppan är bara ungersk i den mening att den innehåller väldigt mycket paprikapulver och lite kål. Annars är den ganska svennig, men lik väl underbar en ruskig höstkväll!



4 PORTIONER

4 lammkabanosser (eller annan kryddig korv)
1/2 paket riktigt bacon (stekfläsk, lite tjockare skivor än vanligt tråk-scan-bacon)
2 selleriskjälkar
3 röda spetspaprikor
1 gul lök
några champinjoner
en bit salldskål
1 röd chili
2 köttbuljongtärningar
ca 1 liter vatten
1 tsk stötta korianderfrön
massa paprikapulver (helst så färskt som möjligt)

Turkisk yoghurt eller gräddfil till servering samt hackad persilja

1. Skiva löken och stek ihop med fläsket tills det fått lite färg, tillsätt skivad korv och hackad chili.
2. Hacka, skiva resten av grönsakerna. Fräs en liten stund på hög värme.
3. Stöt koriandern och tillsätt kryddorna, rör ordentligt så att alla smaker blandas.
4. Slå på buljongen och låt koka i ca en halvtimme.
5. Servera med en klick yoghurt eller gräddfil samt hackad persilja.




Söndagsbrunch

I vårt hem är en söndagsbrunch inte fulländad utan crèpes. Och det är inte vilka crèpes som helst, utan världens godaste crèpes faktiskt!

Tyvärr hade vi denna gång missat att köpa hem den kanske viktigaste ingrediensen nämligen camembert, men det gick faktiskt väldigt bra med långlagrad grevé också. Du behöver:

1 sats pannkakssmet (jag hade i lite dinkelmjöl i smeten så den blev lite matigare)
ost (helst camembert)
Några skivor god skinka (parma är godast tycker jag men vi hade bara kokt skinka hemma så det fick duga)
1/2 dl crème fraiche blandat med 1 tsk dijonsenap
svartpeppar



1. Stek pannkakan på ena sidan, vänd och lägg på ingredienserna så de täcker halva pannkakan.
2. Vik ihop, ät, njut!!!



Ni måste faktiskt testa det här! Ni kommer inte att ångra det...






Lördagslyx!



Det finns inte mycket som är godare än champagne och rillette (med fois gras de canard) på rostad baguette. Bara så ni vet...

För er som inte testat denna gudomliga franska (såklart) delikatess så består den av ankkött kokat i sitt eget fett samt anklever. Du kan göra rillette på alla möjliga djur: kanin, gås, gris m.m. Allt är sjuuukt gott! Och otroligt fett!
Vi har turen att kunna få tag på rillette i Frankrike, men i Sverige har det varit lite knepigt.

Jag har dock hört att man kan beställa hem ifrån Androuet på Nybrogatan. Där de för övrigt har  fantastiska franska ostar.

Och champagne finns på bolaget.

Trevlig helg!

Mera nudlar!

Jag hittade en underlig plommonsås i den asiatiska affären igår också och blev sugen på att marinera lite fläskfilé i den. Så det gjorde jag! Hade även i en sån där superstark chili som i förra inlägget men denna gång blev den mer proportioneligt fördelad så det blev inte lika starkt denna gång. Phu! Överlag så påminner det här receptet rätt mycket om det förra men de smakar väldigt olika.
Fläskfilén fick marinera i plommonsåsen under dagen, men det hade antagligen räckt med någon timme eller så, spara sedan marinaden!



NUDLAR MED FLÄSKFILÉ I PLOMMONSÅS

4 PORT

800g fläskfilé
vetenudlar
1 habanero chili
1/4 salladskålshuvud
1 gul lök
soja
fisksås
plommonsås (den såg ut så här och var väldigt söt)


1. Skiva löken och hacka chilin. Woka i wokpanna på hög värme. Koka upp vatten till nudlarna.
2. Skär den marinerade fläskfilén i småbitar och woka tillsammans med det andra tills den är helt genomstekt.
3. Skiva salladskålen och släng ner i wokpannan. Koka nudlarna snabbt.
4. Blanda plommonmarinaden med en skvätt kikkomansoja och lite fisksås, häll över fläskfilén.



5. Blanda ner nudlarna och servera med lite hackad koriander.

Den söta plommonsåsen balanserades upp av den starka chilin och tillsammans blev det väldigt gott faktiskt!


Botanisera mera!

Ja det har som sagt varit lite torrt på bloggfronten ett tag nu. Lovade ju att lägga upp lite tapasrecept från helgen, men det blev helt ärlig mest halvfabrikat. Lite olika inläggningar, några röror, ingenting värt att blogga om i alla fall.
Så även på matlagningsfronten har det stått still ett tag. Inspirationen flög sin kos. Så därför bestämde jag mig igår att ta en vända in i den asiatiska affären Kina li på Ringvägen. Där kan man hitta så himla mystiska saker! Som friterad gluten till exempel! Även väldigt billig tofu, underbar färsk koriander och hundra miljarder olika krydd- och curryblandningar. And don't get me started på nudlarna!

Här är några av de små fynd jag fick med mig hem!



Igår blev det en superhet (nu snackar vi läpparna domnar bort-het!) nudelwok med friterad tofu (den på bilden), som man kan hitta där för ynka 17 kronor. Och den är grymt god!

Men jag gjorde misstaget att slänga i en hel sån här


Och låt oss säga att det blev liiiite starkare än vad jag egentligen pallar. Så lyd mitt råd och använd bara halva om ens det!



NUDELWOK FÖR VÅGHALSAR

2 PORT


2 portioner sobanudlar (bovetenudlar)
1 grönsaksbuljongtärning
1 paket friterad tofu
1/2 gul lök
1/2 röd Savina Habanero (jag tror i alla fall att det är chilin på bilden, även känd som världens näst hetaste chilifrukt enligt google)
ett gäng edamamebönor (japanska skärbönor, finns i välsorterade mataffärer)
en skvätt soja (jag föredrar Kikkoman)
en lite mindre skvätt fisksås (hoppa över den om du vill ha rätten helt vegetarisk)
1/2 dl grovt hackad färsk koriander

1. Koka upp vatten.
2. Hacka chilin och skiva löken. Woka på hög värme.
3. Koka bönorna snabbt, plocka upp dem ur vattnet och släng i nudlarna i samma kastrull(för att spara tid och energi).
3. Woka tofun tillsammans med chili, lök och bönor. Häll på soja och ev. fisksås.
4. Släng ner nudlarna i wokpannan och blanda ihop allt. Servera med hackad koriander.


RSS 2.0