Kyckling+lapsang=yummi yummi!

Testade någonting nytt idag. Kände att jag behövde få vara lite kreativ efter en lång dag tentaharvande. I kylen hittade jag lite kyckling, lite fetaost och en aubergine. Hmm, det här kan nog bli bra tänkte jag. Men kyckling är ju så himla tråkigt om man inte gör någonting med den så nu började jakten genom kryddskåpet!

Aha! En skvätt teriyakisås, honung, worchestershiresås...och just det: lapsang!
Och holy moly vad gott det blev! Det var nästan så att jag själv blev lite impad...och ganska förvånad faktiskt.
Lapsangen (rökt svart te som luktar tjära) tillsammans med honung och teriyakisås blev en fantastisk hickorysmakande marinad som både luktade och smakade gudomligt.




LAPSANGMARINERAD KYCKLING

2 PORTIONER

400 g färsk kycklinglårfilé
Marinad
1 msk teriyakisås
1 skvätt worchestershiresås
1 msk flytande honung
2 tsk lapsangte (blad)
1/2 glas kallt starkt lapsangte
1 skvätt tabasco
1 stor vitlöksklyfta
salt och peppar
1/2 dl olivolja
Tillbehör
bulgur+buljongtärning
1/2 paket fetaost
1 aubergine
1/2 citron
olivolja
ev. ajvar

Mortla lapsangen fint. Blanda ihop med resten av ingredienserna till marinaden. Häll över kycklingen, blanda väl. Låt stå i kylen en halvtimme.
Jag serverade detta tillsammans med ungsbakad aubergine med olivolja och citron, så medan kycklingen marineras kan man förbereda den om man vill. Om man vill ha det lite matigare kan man, som vi, äta det med bulgur blandat med feta (det blir väldigt gott ihop med auberginen). Koka bulguren tillsammans med en buljongtärning i ca 8 minuter, häll av och smula ner fetaosten.
Kycklingen stektes först i ganska lite av marinaden, sen när den fått lite färg hällde jag på resten så den fick koka i den. Stek/koka tills kycklingen är helt genomstekt.





Auberginen fick stå i ugnen ca 20 minuter tills den började få färg och var alldeles mjuk.
Snabbt och enkelt och det blev faktiskt riktigt riktigt gott!

Kommentarer
Postat av: Empen

Härligt recept! Måste prova. Smakade kycklingen lapsang? Typ rökt? Eller bara en bismak av något obeskrivbart..?



Tack för inspiration!

Kram

2009-09-23 @ 02:25:04
Postat av: E

Den smakade verkligen hickoryrökt! Inte direkt lapsang, men väldigt väldigt gott! Testa testa!

2009-09-23 @ 09:31:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0