Kyckling+lapsang=yummi yummi!

Testade någonting nytt idag. Kände att jag behövde få vara lite kreativ efter en lång dag tentaharvande. I kylen hittade jag lite kyckling, lite fetaost och en aubergine. Hmm, det här kan nog bli bra tänkte jag. Men kyckling är ju så himla tråkigt om man inte gör någonting med den så nu började jakten genom kryddskåpet!

Aha! En skvätt teriyakisås, honung, worchestershiresås...och just det: lapsang!
Och holy moly vad gott det blev! Det var nästan så att jag själv blev lite impad...och ganska förvånad faktiskt.
Lapsangen (rökt svart te som luktar tjära) tillsammans med honung och teriyakisås blev en fantastisk hickorysmakande marinad som både luktade och smakade gudomligt.




LAPSANGMARINERAD KYCKLING

2 PORTIONER

400 g färsk kycklinglårfilé
Marinad
1 msk teriyakisås
1 skvätt worchestershiresås
1 msk flytande honung
2 tsk lapsangte (blad)
1/2 glas kallt starkt lapsangte
1 skvätt tabasco
1 stor vitlöksklyfta
salt och peppar
1/2 dl olivolja
Tillbehör
bulgur+buljongtärning
1/2 paket fetaost
1 aubergine
1/2 citron
olivolja
ev. ajvar

Mortla lapsangen fint. Blanda ihop med resten av ingredienserna till marinaden. Häll över kycklingen, blanda väl. Låt stå i kylen en halvtimme.
Jag serverade detta tillsammans med ungsbakad aubergine med olivolja och citron, så medan kycklingen marineras kan man förbereda den om man vill. Om man vill ha det lite matigare kan man, som vi, äta det med bulgur blandat med feta (det blir väldigt gott ihop med auberginen). Koka bulguren tillsammans med en buljongtärning i ca 8 minuter, häll av och smula ner fetaosten.
Kycklingen stektes först i ganska lite av marinaden, sen när den fått lite färg hällde jag på resten så den fick koka i den. Stek/koka tills kycklingen är helt genomstekt.





Auberginen fick stå i ugnen ca 20 minuter tills den började få färg och var alldeles mjuk.
Snabbt och enkelt och det blev faktiskt riktigt riktigt gott!

Viltgryta med trattisar och lingon

Den här rätten lagades egentligen i fredags men det har inte blivit så mycket bloggning under helgen, så den får komma upp nu istället!



VILTGRYTA

4 personer

2 paket fryst renskav
3 dl grädde
2 dl förvällda trattkantareller
sidfläsk
2 msk tomatpuré
2 morötter
1dl lingon
två små gula lökar
1 tsk enbär
vitpeppar och salt (ev. köttfond)
råris

Hacka löken och fräs i en stor gryta. Skär sidfläsket i småbitar (jag brukar skära bort svålen eftersom jag tycker att den är lite äcklig, men vissa skulle nog säga att det är det göttaste). Stek sidfläsket tillsammans med löken och lägg i renskavsblocken. "Skala av" köttet allt eftersom det tinar och lossnar från blocket. Tillsätt svampen och stek alltihop i ett par minuter på medelhög värme. Rör ner rivna morötter och tomatpurén. Rör om och stek lite till.
Krydda med vitpeppar och enbär, smaka av med salt (det går bra att hoppa över saltet och tillsätta en matsked köttfond istället). Tillsätt grädde koka ihop. Häll i lingonen.

Riset tar ca 40 minuter så det kan du sätta på lite innan grytan är klar.


Servera med en sallad och ett mustigt rödvin!


Supergröten!

Den här gröten kräver visserligen lite mer tid  på morgonen än vad vanlig havregrynsgröt gör, men tro mig den är så värd det! Den innehåller supermycket nyttigheter och du kommer att stå dig på den fram till middag ungefär!




BOVETEGRÖT MED ÄPPLE OCH KANEL

2 personer

2 dl helt bovete
4 torkade fikon
2 torkade aprikoser
ev lite russin
1/2 dl hasselnötskärnor
1/2 dl mandlar
2 msk hela linfrön
1 (svenskt) äpple
1 msk pumpakärnor
1 msk solroskärnor
2 tsk kanel
3 dl vatten

Receptet är väldigt enkelt. Och man kan självklart dra bort något man inte är så förtjust i och tillsätta något annat om man vill! Men jag gör så här:

Hacka frukt och nötter och släng ner det tillsammans med allt det andra (utom kanelen) i en kastrull. Koka upp och låt småputtra i ca 25 minuter (eller tills vattnet försvunnit). Jag brukar smaka av bovetet då och då för att se om det är färdigt. Kanelen ska tillsättas först när gröten börjat koka ihop. Servera som den är eller med lite sojamjölk!

Provensalsk kyckling med grönsakstorn

Eller om det egentligen var grönsakerna som var provensalska? Jaja, det gick åt en hel del olivolja och färska örter till båda så det räknas nog som det alltihop!
Eftersom jag fått lite beach 2010-ågren (redan) så försöker jag nu hitta på så många roliga GI-recept som möjligt med maximalt intag av protein och grönsaker. Grönsaksrätten kan ätas till lite vad som helst, till lunch idag tänkte jag till exempel äta upp resterna med lite rökt kassler. Mums!



4 PERSONER

4 färska kycklingfiléer (innerlårfilé går också bra, beräkna då ca 150 g per pers)
1 stor zucchini
4 mogna tomater
1/2 kruka färsk basilika
1 mozzarellaboll
2 vitlöksklyftor
6-7 stora färska salviablad
olivolja
salt och peppar
ärtskott eller några salladsblad (ev. lite bröd om man insisterar)

Sätt ugnen på 225 grader. Mortla samman vitlöken, salvian, salt och peppar med lite olivolja. Smörj in filéerna och låt marinera en liten stund. Skär grönsakerna i runda skivor och lägg omlott i en ungsfast form. Tryck ner basilikabladen mellan skivorna och ringla över olivolja.

(vi har fått ett örtland på gården, sååå mysigt!)

Riv mozzarellan över grönsakerna, salta och peppra och grädda i ugnen 25 minuter tills det ser ut ungefär så här:



Stek kycklingfiléerna i en panna (inte för varm, då blir kycklingen bränd utanpå men rå inuti). Har man bråttom går det bar att dela filéerna så går det fortare att genomsteka dem, för det tar helt ärligt en evighet att få dem genomstekta annars. Lägg upp på tallrik (av grönsakerna kan man bygga flashiga torn och imponera på sina matgäster)

Servera med lite ärtskott, sallad eller ett gott bröd om man saknar kolhydraterna!

Smaklig måltid!


Söndagsmiddag!

Ja, då var söndagsmiddagen över. Väldigt trevlig blev den och det verkade som att de flesta var nöjda med maten. Jag har aldrig lagat detta så jag tog råd av både Arla köket och Bonniers kokbok. Köttet krympte ganska mycket så det går att slänga i mer rotfrukter om man vill. Men såsen är en killer!

Det blev alltså:

LAMM I DILLSKY




7 PORTIONER (BERÄKNAT FÖR 8 SÅ DET BORDE GÅ ATT DELA PÅ HÄLFTEN FÖR 4)

2 kg lammskivor av rygg (ca 300 g per person, det är mest ben)
4 morötter
3 gullökar
smör
salt och peppar
Dillsky
3 dl vispgrädde
3 dl vatten
1 1/2 tsk kinesisk soja
1 1/2 msk honung
rivet skal från en halv citron
saft från lite dygt en halv citron
1 dl hackad dill
1/2 kapsyl ättikssprit blandat med 1/2 kapsyl vatten
köttspad från lammet

Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra köttet. Bryn det i smör. Lägg över köttet i en smord/oljad långpanna. Stek i mitten av ugnen 30 minuter. Skala morötterena och löken, skär i bitar och lägg runt köttet. Blanda ihop dillskyn i en kastrull på svag värme. Häll över nästan all köttsaft från långpannan i dillskyn. Häll dillskyn över köttet och stek i ytterligare 30 minuter.
Servera med kokt potatis och garnera med dill (om du kommer ihåg, det funkar utan också).

EFTERRÄTT!

LINGONCHEESECAKE

Cheesecake går knappt att misslyckas med och den går att smaksätta med vad man vill. Testa att byta ut lingonen mot lime, blåbär, saffran, fläder, vad du vill! Men lingon är smarrigt, det ger en fin syrlighet mot allt det söta och det känns inte för stabbigt efter en stadig middag!



LINGONCHEESECAKE
Den här cheescaken är beräknad till 8-10 personer men den är himla god så den räcker bara till 7!

3 ägg
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker



1 1/2 dl rårörda lingon
250g kesella
3 dl vispgrädde
7 digestivekex
1 dl lingon (tinade frysta går bra)

Dela äggen. Vispa ihop äggulor, florsocker, vaniljsocker, lingonsylt och kesella i en skål.
Vispa grädden och häll i den i lingonsmeten.
Vispa vitorna i en ren bunke och vänd ner i smeten.
Häll smeten i en pajform. Krossa kexen och smula över smeten.
Frys cheesecaken i 4-5 timmar. Låt den stå i kylen 1 timme innan servering så den hinner bli lite krämig. Garnera med lingon. ÄT!



Söndagsmiddags pre-view

Ikväll blir det husmanskost! Mormor, morfar, gammelmoster, bror och brors flickvän kommer på middag och jag kan ha out done myself denna gång. Nä, skämt och sido det är jätteenkla recept men gud så gott det blir!
Jag kan inte låta bli att "provsmaka" var femte minut.

Till huvudrätt blir det min egen version av lamm i dillsås. Och till efterrätt vankas det lingoncheescake!
Väldigt höstigt och mustigt - perfekt söndagsmat! Till detta ska det drickas en hel massa côte du rhône.

Recept och bilder kommer upp ikväll eller imorgon så kika in snart igen vettja!

Supersnabb lördagslax!

Jag och Pierre kom hem rätt sent från Centralbadet igårkväll, så nöden krävde någonting som gick ultrafort att laga men ändå kändes lite lördagslyxigt!

Så det blev lax! Jag är ett stort fan av svartrötter. När jag kör GI (vilket händer...ibland) Brukar jag byta ut pasta mor strimlade svartrötter. De är milda i smaken men krispiga och fräscha! Funkar både att koka, steka eller råa i en sallad. Det svarta skalet är lite klibbigt med det är bara att hyvla bort, själva roten är vit och kallas även för "fattigmans-sparris".



LAXKOTLETTER MED PAPPARDELLE OCH SVARTRÖTTER

2 ELLER 4 PORTIONER (VI VAR VÄLDIGT HUNGRIGA)

4 laxkotletter
2-3 svartrötter
pappardelle (eller annan bandpasta typ tagliatelle)
1 citron
salladslök
smör
olivolja
salt och peppar

Koka upp och salta pastavattnet. Marinera laxen någon minut i saften från en halv citron och salta och peppra.
Skala och hyvla svartrötterna tunnt med en osthyvel. Släng i pastan i det kokande vattnet.
Smält en bra bit smör i en varm panna, stek laxen 2-3 minuter på varje sida. Släng i svartrötterna i pastavattnet när det är ca 2 minuter kvar på pastan. Häll av och blanda i olivolja, citronsaft (från den halvan som blev över) och smaka av med peppar. Ta av laxen. Lägg upp och hacka lite salladslök över tallriken, ät direkt!

Vintips: Sancerre (vit dårå)

Sen kan man ju om man vill avsluta med en sån här:






Pasta di pollo!

Min version av Italien: pasta utan krusiduller, enjoy!



KYCKLINGPASTA MED KRONÄRTSKOCKSHJÄRTAN OCH CITRON

4 PORTIONER (eller 2 om man har en jättehungrig sambo)

600 g kycklinginnerfilé
1 burk kronärtskockshjärtan
7-8 soltorkade tomater
1/2 citron
1 dl färsk timjan
1 stor vitlöksklyfta
1 gul lök
2 salladslöksstjälkar
1 msk philadelphiaost
Pasta (så mycket ni tror att ni kommer äta)

Skär kycklingen i mindre bitan och lägg i en skål. Häll av kronärtskockorna och skär dem också i mindre bitar. Riv skalet från en halv citron och och riv bladen från ca 1 dl timjankvistar och blanda det med kycklingen och kronärtskockorna, pressa över citronsaften. Skär tomaterna i bitar och blanda alltihop och lägg det i en påse, stoppa påsen i kylen en timme.
Koka upp pastavattnet, salta. Hacka och häll löken i en varm panna. Stek kycklingblandningen på medelhög värme tills kycklingen är ordentligt genomstekt. Koka pastan tills den är al dente, häll av vattnet och blanda ner en matsked naturell philadelphiaost. Blanda. Häll över kycklingen i pastakastrullen och blanda lite till. Tillsätt hackad salladslök (med blasten) och lite mer färsk timjan innan servering.
Riv över lite parmesan och ät på en gång!



Värmande höstmat

Idag har jag inte lämnat lägenheten, men genom fönstret har jag fått inrtycket att det var en ganska fin dag. Soligt och varmt - inte alls vad jag var sugen på. Pallrade mig upp ur sängen först runt tretiden och av rent dåligt samvete över denna slapphet tvingade jag mig själv att städa lägenheten, diska och sortera tvätten. Ok, det här var lite off topic men det jag skulle komma till var att jag inte alls var sugen på fint-väder-mat utan höstig-det-spöregnar-låt-mig-vara-inomhus-mat. Så det blev gryta!

Hade en bit rökt kassler hemma som jag ville använda till någonting roligt, några chilifrukter som låg och blev dåliga så det blev en lagom het kasslergryta med mycket paprika och en touch av kanel! Den blev faktiskt himla god den här grytan så testa gärna hemma och se om ni också gillar den vettja!



KANELDOFTANDE KASSLERGRYTA

4 pers

500 g rökt kassler
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili (med kärnhus)
1 röd paprika
1 burk krossade tomater
2 msk ajvar
2 tsk paprikapulver
1/2 dl crème fraiche
1 msk hackad färsk mejram
1 tsk honung
1 tsk köttfond (jag använde kalvfond eftersom det var vad jag hade hemma, men det går nog lika bra med någon annan sort också)
1 nypa bakpulver
1 tsk kanel (typ, jag mätte inte riktigt. Men överdosera inte kanelen, du vill inte att det ska smaka fikabröd).
50 g fetaost
1 dl kärnfria svarta oliver
svartpeppar

Hacka upp löken och vitlöken och fräs tillsammans i en stekpanna. Hacka chili smått men behåll kärnhuset, hacka paprika och kassler i tärningsstora bitar, ös ner dem i stekpannan. Stek ca 5 min under omrörning.
Tillsätt ajvar och paprikapulver, blanda väl. Häll på tomaterna och smaka av med köttfond, honung och lite bakpulver (jag brukar använda bakpulver för att få bort lite av syran i krossade tomater, det behövs bara lite). Blanda ner crème fraiche och hackad mejram. Krydda med kanelen, men ta inte för mycket. Sötman i kanelen bryter väldigt bra mot  syran i tomaterna och det salta i kasslern. Låt småputtra i 10 minuter. Smula ner fetaosten och tillsätt oliverna precis innan serveringen och servera med ris.

Ny kamera och massa inspiration!

Matbloggen är up and running igen! Tänkte återinviga den med ett  vegetariskt recept som skapades för Elli igår:

GI-PAJ MED GRATINERAD AUBERGINE



PAJEN:
Det finns någonting som jag ständigt misslyckas med (det är inte mycket men det händer), och det är pajskal. Hur jag än gör blir det alltid stora hål i dem eller så åker de ner från kanterna etc etc, jag har slagit sönder många pajformer pga detta...
Men denna pajdeg gör inte det! Den var förvånansvärt samarbetsvillig, den behöver inte ens vila i kylen. Sojamjölet gör den extraproteinrik och passar även för glutenallergiker!

Pajskal:

2 dl sojamjöl
100 g smör

Fyllning:
250 g fetaost
1 gul lök
1 påse färsk babyspenat
ca 1 dl kärnfria kalamataoliver
3 ägg
2 1/2 dl sojagrädde
oregano, salt och peppar

Knåda ihop mjölet och smöret till en smidig klump, tryck ut det i en pajform. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda på 200 grader i 15 min.

Skiva och stek löken tillsammans med spenaten, sprid ut över pajskalet. Smula och tillsätt fetaosten och oliverna. Krydda med lite oregano (här kan man välja vilka örtkryddor man vill). Blanda ihop äggstanningen (om man inte tål eller gillar ägg finns det tydligen ett slags pulver som heter något i stil med "no-eggs" man kan använda istället...har Elli sagt, jag har aldrig sett det). Smaka av med salt och peppar (tänk på att fetan är ganska salt i sig så översalta inte!), häll över pajen. Sänk temperaturen till 175 grader och grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.
Pajen är även väldigt god som bakismat (bör då liggätas i sängen framför valfri grym tv-serie, jag valde nya entourage - bra skit)

GRATINERAD AUBERGINE MED TOFU

Till 3 personer eller två jättehungriga

1 stor aubergine
300 g naturell tofu
2 färska tomater
5 soltorkade tomater
1 stor vitlöksklyfta
1/2 tsk fänkålsfrön (kan uteslutas)
1 dl valnötskärnor
1/2 dl pumpakärnor
1 tsk flytande honung
olivolja
salt och peppar
färsk persilja till garnering

Skär auberginen i cm-tjocka skivor, salta båda sidorna och pensla med olivolja. Lägg dem i en ungsfast form med höga kanter.
Skär tofun i tre lika stora skivor och lägg dem på aubergineskivorna.
Mixa de soltorkade tomaterna tillsammans med vitlök, ev. fänkålsfrön och honung i en matberedare. Droppa i olivolja tills du får en slät smet. Släng i tomaterna, valnötterna och pumpakärnorna, mixa lite till. Det får gärna vara rätt grova nötbitar kvar. Smaka av med salt och peppar. Sprid ut röran över tofun
och baka dem i ugnen ca 20 minuter på 225 grader. Garnera med grovhackad persilja och servera som de är eller med pajen och en grönsallad!

Både nyttigt, vegetariskt och lättlagat!

Vintips: Vi drack ett alsacevin som hette Hubert Beck, pinot gris från 2007. Det ligger strax under 100-lappen och passade väldigt bra till!

Så där ja! Hoppas att ni kikar in lite då och då nu för nu börjar matlagningshösten på allvar! Tjoho!

RSS 2.0