Söndagsmiddag!

Ja, då var söndagsmiddagen över. Väldigt trevlig blev den och det verkade som att de flesta var nöjda med maten. Jag har aldrig lagat detta så jag tog råd av både Arla köket och Bonniers kokbok. Köttet krympte ganska mycket så det går att slänga i mer rotfrukter om man vill. Men såsen är en killer!

Det blev alltså:

LAMM I DILLSKY




7 PORTIONER (BERÄKNAT FÖR 8 SÅ DET BORDE GÅ ATT DELA PÅ HÄLFTEN FÖR 4)

2 kg lammskivor av rygg (ca 300 g per person, det är mest ben)
4 morötter
3 gullökar
smör
salt och peppar
Dillsky
3 dl vispgrädde
3 dl vatten
1 1/2 tsk kinesisk soja
1 1/2 msk honung
rivet skal från en halv citron
saft från lite dygt en halv citron
1 dl hackad dill
1/2 kapsyl ättikssprit blandat med 1/2 kapsyl vatten
köttspad från lammet

Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra köttet. Bryn det i smör. Lägg över köttet i en smord/oljad långpanna. Stek i mitten av ugnen 30 minuter. Skala morötterena och löken, skär i bitar och lägg runt köttet. Blanda ihop dillskyn i en kastrull på svag värme. Häll över nästan all köttsaft från långpannan i dillskyn. Häll dillskyn över köttet och stek i ytterligare 30 minuter.
Servera med kokt potatis och garnera med dill (om du kommer ihåg, det funkar utan också).

EFTERRÄTT!

LINGONCHEESECAKE

Cheesecake går knappt att misslyckas med och den går att smaksätta med vad man vill. Testa att byta ut lingonen mot lime, blåbär, saffran, fläder, vad du vill! Men lingon är smarrigt, det ger en fin syrlighet mot allt det söta och det känns inte för stabbigt efter en stadig middag!



LINGONCHEESECAKE
Den här cheescaken är beräknad till 8-10 personer men den är himla god så den räcker bara till 7!

3 ägg
1 1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker



1 1/2 dl rårörda lingon
250g kesella
3 dl vispgrädde
7 digestivekex
1 dl lingon (tinade frysta går bra)

Dela äggen. Vispa ihop äggulor, florsocker, vaniljsocker, lingonsylt och kesella i en skål.
Vispa grädden och häll i den i lingonsmeten.
Vispa vitorna i en ren bunke och vänd ner i smeten.
Häll smeten i en pajform. Krossa kexen och smula över smeten.
Frys cheesecaken i 4-5 timmar. Låt den stå i kylen 1 timme innan servering så den hinner bli lite krämig. Garnera med lingon. ÄT!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0