Del 2, ugnsbakad Vildsvinskarré med Surkål och Knödel

Soldaten Svejk på Östgötagatan är en av mina absoluta favoritrestauranger. Maten är billig och god i stora potioner, ölen är underbar och stämmningen gemytlig. Om ni inte har varit där så rekommenderar jag det, och om ni har varit där så rekommenderar jag starkt att ni nästa gång skippar Schnitzeln eller den gratinerare osten och tar Fläskkarrén med surkål och knödel som jag försökt härma till det här receptet. För det är helt sjukt gott.

Så, på med ungen på 225' och börja med knödeln som behöver jäsa. Jag har aldrig gjord det förut och hittade ett recept på internet som jag inte rekommenderar men det var inte särskilt svårt å anra sidan. Skär vitt bröd i kuber och blanda med torrjäst, ägg, vatten och lite idealmjöl. Forma till korvar och låt jäsa i en timme.



Därefter dags att ta upp karrén och späcka den med torkade katrinplommon och röra ut en kryddblandning av nejlika, kryddpeppar och svartpeppar, lite rök essens och salt.

Sen bryna den lite snabbt så att den får en stekyta och in i ugnen.

Och sen koka knödlarna i 20 minuter och skiva upp dem, skära upp köttet och servera med surkål. Snyggt, rejält och fantastiskt gott. Självklart tjeckisk pilsner till, och resultatet blir till slut bättre än svejks. /P.



Vildsvinsveckan - Del 1, Spare Ribs

Jag beställde ett vildsvin till jul för att slippa äta kannibal-skinka men eftersom det började snöa något enormt så kom inte jägaren ut och sköt nåt (eller behöll det till sin egen jul kanske), och därmed var det först nu som jag tillsammans med Emelies bros Jesper kunde åka ut till Stallarholmen/Mariefred och hämta vårt nyskjutna vildsvin. En liten tonåring på 8 månader med en matchvikt på 38 kg. Med oss var min kollega Maria som känner jägaren och en pensionerad slaktare som stckade upp det åt oss. han gjorde en imponerande prestation och det tog inte lång tid innan hela vildsvinet var uppstyckat i väldigt fina bitar som vi slängde in i bilen och sen körde hemåt. Och eftersom även ett halvt vildsvin fortfarande är 15 kg kött och en hel del ben, och frysutrymmet i en etta är något begränsat så var det bara att börja äta upp de största bitarna. Och störst andel ben har man i revbenen, så därmed stod det klart att det skulle bli Ribs till middag. Vi skulle ha middagsgäster och spelkväll så Ribs och Coleslaw var perfekt innan en kväll med Sthlm maffia.



Så här är svinet, Längst upp till höger ligger kotlettraden, steken och läggarna och bog, och under ligger karréen och filen, och nedan ligger revbenen spjällade.


Revbenen penslades sen med barbequesås blandat med hickory glaze och rök-essens och in i ungne på 150' C i typ 3 timmar. pensla på mer sås och vänd dem lite då och då under tiden. 3 timmar är ruskigt lång tid, speciellt som det enda tillbehören till är chips och coleslaw. Och det tog inte mer än 5 minuter att skiva lök, vitkål och lite morötter och blanda det med sås på majonnäs, creme-fraiche och dijon senap. Till serverades en back med tjeckisk Primator. Som bonus kan det här räknas som bantarmat om man kör GI!



/P.

RSS 2.0