Bloggtorka

Ojojoj, nu har bloggen legat i träda tillräckligt länge tycker jag! Jag har varit ute på landet några dagar och Pierre har som konsekvens av detta levt på kebab (slappisen). Så ikväll tänkte jag tillbringa några mysiga timmar i köket och laga lite tapas för några trevliga personer som kommer över på middag. Den ena är vegetarian och jag tycker alltid att det är lika svårt att komma på rolig vegmat till henne, men med tapas blir det lättare. Ost och oliver kan man väl leva på va?

Jag återkommer med recept och bilder från kvällens middag så fort jag kan!

Dinkelbiffar från Saltå kvarn

Det här vegetariska receptet hittade jag i kokboken Smaker från Saltå kvarn, men jag var tvungen att lägga till en del grejer eftersom jag tycker att vegetarisk mat har en tendens att smaka nada. Men det blev riktigt bra till slut och var hur lätt som helst att göra, så testa gärna! Gör biffarna ganska platta så blir de knapriga och goda!



DINKELBIFFAR MED KOKTA RÖDBETOR OCH FETAOSTCRÈME

4 PERS

Biffar:

1 dl hela dinkelkorn
1 1/2 dl quinoa (gärna olika färger)
1 grönsaksbuljongtärning
2 ägg
3 msk ströbröd
2 msk crème fraiche
1 liten gul lök
1 finriven morot
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 dl hackad basilika
1/2 dl hackad persilja
2 fint strimlade soltorkade tomater
några kapriskorn
salt peppar
oskalade sesamfrön
smör till stekning

Fetaostcrème:
150 g fetaost
2 dl lättcrème fraiche

8 rödbetor

1. Koka dinkeln i saltat vatten i ca 20-25 min (se anvisningar på paketet). Koka quinoan i grönsaksbuljong ca 15 min.
2. Blanda under tiden ihop ägg, crème fraiche och ströbröd, låt svälla en liten stund.
3. Hacka löken, riv moroten och pressa vitlökarna och blanda ner detta i äggblandningen.
4. Blanda ner dinkel och quinoa (låt rinna av noga så inte smeten blir så rinnig).



5. Klyfta rödbetorna i fjärdedelar och koka utan salt i ca 20 min (beror på storleken så testa med en potatissticka).
6. Hacka ner basilika, persilja, tomater och kapris i dinkelsmeten. Smaka av med sambal och salt och peppar.
7. Forma 12 lika stora biffar och rulla dessa i sesamfröna. Stek på rätt hög värme tills de fått fin färg på båda sidorna.



8. Mixa fetaosten och lättcrème fraichen i en matberedare (anledningen till att jag använder lättcrème fraiche och inte vanlig är att den håller ihop om man mixar den medan den normalfeta blir alldeles rinnig).

9. Servera med en grönsallad!



Matig bönsoppa med nybakt dinkelbröd

Ja så här blev brödet till slut, väldigt knaprigt och frasigt! Det blir nog aldrig så där gott som på bageriet tvärsöver gatan men jag är ändå nöjd med resultatet. Och det här brödet kan man faktiskt äta med gott samvete!



Och vad passar inte bättre till nybakt bröd än en härlig höstsoppa? Jag gillar soppa av den enkla anledningen att det är den perfekta ursäkten att äta så många mackor jag vill! Och jag älskar verkligen mackor!

Så här har ni världens enklaste recept på en mycket god soppa, helt vegetarisk också!



TIMJANDOFTANDE BÖNSOPPA

3-4 pers

1 gul zuchini (det blir en trevligare färg men har man bara grön går det bra)
2 burkar stora vita bönor
1 stor morot
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 grönsaksbuljongtärningar
7 dl vatten
en skvätt matlagningsgrädde
1 tsk skånsk senap
1 msk torkad timjan
flingsalt och peppar
Olivolja

1. Hacka och stek löken i olivolja i en stor kastrull, pressa i vitlöken.
2. Skär zuchinin och moroten i fjärdedelar, lägg i kastrullen.
3. Tillsätt en burk bönor.
4. Mortla timjan och flingsalt och rör ner i kastrullen. Rör även ner senapen.
5. Tillsätt buljongen och låt koka upp. Koka i 15 minuter eller tills grönsakerna blivit mjuka.
6. Häll av och spara buljongen. Mixa resten till en slät puré.
7. Häll tillbaka buljongen och tillsätt nu den andra burken bönor. Ringla ner lite matlagningsgrädde och eventuellt lite mer olivolja. Låt småputtra i 10 minuter.
8. Servera med nybakt bröd och smakrik lagrad ost.

Dinkelbröd med yoghurt och hasselnötter

Idag har jag bakat! Första gången på jag vet inte hur länge. I våras fick vi ett bageri mitt över gatan som säljer det mest gudomliga stenugnsbakade surdegsbröd, så behovet av hembakt försvann lite. Men det blir ju definitivt billigare att baka själv, så jag satte igång med ett nytt dinkelbröd här på eftermiddagen. Surdeg överlåter jag till Sofo bread shop - det har jag faktiskt inte tålamod till.

Eftersom brödet inte är färdigt ännu får ni det slutgiltiga resultatet i nästa inlägg!

1 stort bröd

ca 6 dl dinkelmjöl fullkorn
1 dl hela dinkelkorn
1 dl rostade och saltade solroskärnor
25 g jäst
5 dl naturell yoghurt
1 dl hasselnötter
1 msk flytande honung
1 msk flingsalt
2 msk hela fänkålsfrön
1 msk hel kummin

1. Smula ner jästen i en bunke och värm yoghurten till 37 grader.
2. Rör ut jästen med yoghurt och mortla kryddorna tillsammans med saltet. Tillsätt kryddorna och honungen (jag tycker att det jäser bättre med lite honung, socker funkar också men jag föredrar honung).



3. Hacka hasselnötterna grovt och tillsätt dem tillsammans med solroskärnor och dinkelkornen. Blanda.
4. Rör ner nästan allt mjöl tills du får en ihophållen deg.
5. Jäs i två timmar (deg utan vetemjöl måste vanligtvis jäsa längre än vetedegar för att inte bli för kompakt)


6. Vänd ner degen på ett bakbord och knåda den ordentligt i ca tio minuter. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
7. Forma degen till en limpa och lägg den i en stor och djup bakform (de som har en gummiaktig insida är bäst för i dem fastnar brödet inte, har du ingen sådan kan du baka brödet på en plåt med bakplåtspapper under).
8. Grädda på 225 grader i 45 minuter. Om du tycker att brödet blir för mörkt kan du lägga ett bakplåtspapper eller lite folie över.
9. Låt brödet stå på eftervärme ett par minuter och låt det helst vila ca en halvtimme innan du skär upp det.
Det här brödet ska helst ätas med riktigt lagrad ost - det ska i alla fall jag göra nu!

Hur det kom att smaka får ni reda på snart...stay tuned!

Superenkel vardagspasta

Den här pastan är verkligen inget kulinariskt mästerverk, men jag gör den faktiskt ganska ofta! Det är grymt billigt och lättlagat och jag är väldigt svag för kombinationen tonfisk och curry. Äpplet går att utesluta om man inte tycker att frukt hör hemma i mat (jag är egentligen en av dem men försöker vidga mina vyer lite...)
Så här får ni i alla fall receptet!



TONFISKPASTA MED CURRY OCH ÄPPLE

2 pers

1 burk tonfisk
1 gul lök
2 1/2 dl turkisk yoghurt (10 % fett)
1/2 svenskt syrligt äpple
1 tsk sambal oelek
1 tsk paprikapulver
2 msk curry masala
1 näve hasselnötter eller valnötter
1 gnutta kanel
lite salt och peppar
Fullkornspasta
lite rostade solroskärnor på toppen

1.Koka upp pastavatten.
2.Hacka och stek löken. Tillsätt tonfisken och stek tillsammans med paprikapulver och hälften av curryn.
3. Rör ner yoghurten och smaka av med sambal och kanel. Kanelen hjälper till att ta bort lite av syran från yoghurten.
4. Hacka nötterna och äppelhalvan fint och tillsätt i tonfiskssåsen.
5. Salta och peppra om det behövs.
6. Toppa pastan med lite rostade solroskärnor.


Fläsklägg med Rotmos

Nu så var det dags för en riktig folkhemsklassiker.

Fläsklägg med rotmos är väldigt lättgjort för alla er som inte gjort det själva, och den knepigaste delen är ofta att hitta en affär som faktiskt har fläsklägg i sortimentet. men när man väl har bunkrat upp med grisbitar och kålrot så går resten lätt.



En fläsklägg
ca 1 kg kålrot
2 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
5 potatisar
3 pressade vitlöksklyftor.


Så, ner med fläskläggen i grytan (ta bort nätet först), skala kålroten och skär den i cm tjocka skivor och gör detsamma med morötterna och palsternackan. Pressa i vitlöken och den hacka gul löken för att sen hälla på vatten och låt koka tills allting blivit mjukt, tar ca 30 minuter. Skala och tärna potatisen och häll i den i vattnet och fortsätt koka tills potatisen är klar. mellan 10-15 minuter.

När det är klart lyfter du ur fläskläggen ur grytan och häller av vattnet, behåll ca 2 dl i grytan. Pressa ihop till mos och slå i en ordentlig klick smör. Skär bort svålen från fläsket och skiva upp i tunna skivor. Serveras med Skåns Senap och om man inte återhämtar sig från Amarone några dagar innan så rekommenderas Öl och kanske en liten OP Andersson till maten om det är fest.

Lätt som en plätt,
Pierre

Älggryta med Trattkantareller och Karl-Johans Risotto och Svartrot

Så, Emelie och jag hade en liten date i lördags och eftersom Emelie jobbade hela dagen och sen hade klädbytaredag med några vänner så hade jag köket och resten av lägenheten för mig själv i Lördags. Detta gav mig chansen att förbereda för en riktig date genom att både städa, diska, plocka undan, och framförallt laga mat.



Det här är iallafall den festmåltid som jag bjöd min date på, och det var mycket lättare att göra än det verkar. hemligheten bakom en bra älggryta var att ha i väldigt mycket bra vin, och hemligheten i en god risotto är som alltid extra mycket svamp, och extra mycket parmesan. Vill dock skryta lite över att jag svängde ihop älg-receptet själv helt utan yttre hjälpmedel. alltid nåt.

Till 2 personer med en matlåda över:
Ca 750 g grytbitar av älg
drygt 0.6 l trattkantareller
2 gullökar
250 g Rimmat sidfläsk
1 flaska Carmenere-Syrah (Chilenskt, 70 kr)
1 palsternacka
en skvätt viltfond
tomatpuré
vitlök
salt, vitpeppar.

Rätt så mycket rakt ner i grytan i den ordning det står. Bryn köttet, löken, sidfläsket i en stor gjutjärnsgryta, tillsätt svampen när allt annat har fått lite stekyta och när den har släpp ifrån sig vatten häll i ungefär en tredjedel av vinet, lite tomatpuré, 3 vitlöksklyftor, skivad palsternacka (och en morot om du har, jag trodde at jag hade) och viltfond. Krydda med 1-2 lagerblad, svartpepparkorn och låt puttra en timme. Under tiden som det här puttrade började jag med Risotton. Rätt så nöjd att jag inte behövde så mycket recept hjälp där heller trots att det var ett tag sen jag lagade den.

3 msk olivolja (plus en klick smör)
3 stora scharlotten lökar
2 dl torkad karl-johanssvamp (blötlägg ca 15 m innan användning)
4 dl Aborio-ris
en 33 cl flaska vit matlagningsvin (jag vet, men systemet var stängt. Annars använd marsalavin för extravagans)
1,2 l varm svampbuljong
2,5 dl riven parmesan

Snabb genomgång, hacka och stek löken genomskinlig (ej brönd, om bränd börja om) i oljan, häll i svampen, häll i riset under omrörning och hetta upp det, häll i vinet, låt det dunsta bort under omrörning, häll i den varma buljongen så att det täcker riset med knappt 2 cm. Rör om då och då. När buljongen kokat bort häller du i mer kontinuerligt tills riset börjar bli klart. När riset är mjukt vänder du i parmesan och rör runt så att det blandas jämt.

Slutligen Svartroten, skala 3 svartrötter, och skiva dem tunt genom att lägga dem mot skärbrädan och "skala" dem med potatisskalare så att du får bitar som ser ut som tagliatelli. Lägg dem i kokande saltat vatten och låt sjuda i ca 3 minuter. häll av vattnet och slå på lite olja. servera till...

Detta serveras slutgligen med några flaskor Amarone, så går daten garanterat bra,

Lycka till.

Lunchmacka

Jag orkade inte laga någonting till lunch idag så det blev en macka. En väldigt god macka!



1 pers

1 skiva rågsurdegsbröd
1 avocado
1 tomat
1 liten vitlöksklyfta
olivolja
1/2 lime
svartpeppar
flingsalt
parmesan

Ringla lite olivolja över brödet och grilla det på 200 grader i några minuter.
Kärna ur tomaten och hacka den och avokadon. Pressa vitlöksklyftan och limen och blanda med det andra. Lägg blandningen på brödet och salta och peppra lite. Hyvla över lite parmesan och njut!

GI-paj eller nåt

Jag fortsatte lite på det "grekiska" temat, eftersom jag kom över väldigt mycket billig lammfärs häromdagen.
Jag och Pierre ska på knytis ikväll, så jag gjorde en paj. Everybody likes pie.



Ca 6 portioner

2 dl sojamjöl
100 g smör


500 g lammfärs
2 tomater
100 fetaost
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
1 msk kalvfond
3 vitlöksklyftor
2 små rödlökar
rosmarin
timjan (helst färsk)
peppar och salt

1. Knåda ihop sojamjölet och smöret till en smidig klump. Tryck ut den i en pajform, nagga och förgrädda 10 minuter på 200 grader.
2. Hacka rödlöken och skiva vitlöken, bryn. Stek tillsammans med lammfärsen.
3. Krydda med örterna och kalvfonden, salta och peppra.
4. Hacka och kärna ur tomaterna, hacka eller smula fetan.
5. Blanda äggstanningen (ägg, mjölk), skaka ordentligt.
6. Blanda färsen med tomaterna och fetaosten, fyll pajskalet med blandningen.
7. Häll över äggstanningen och grädda på 200 grader i 15 minuter.


Aubergine med grekisk fyllning

Jag gillar verkligen att fylla grönsaker! Det blir så piffigt liksom. Denna rätt har dessutom bra GI-värden om man bryr sig om sånt och går att göra vegetarisk om man byter ut lammfärsen mot till exempel quornfärs.



AUBERGINE MED LAMMFÄRS OCH FETA

2 PERS

1 aubergine
1 gul lök
300 g lammfärs el. quornfärs
3 vitlöksklyftor
50 g god fetaost
torkad rosmarin
färsk timjan
köttfond (kanske inte om du kör den vegetariska varianten)
olivolja
salt och peppar

1. Gröp ur auberginerna så att de ser ut som små båtar. Förbaka dem i ugn på 200 g i ca 15 minuter med olivolja och salt.
2. Hacka löken och aubergineköttet. Stek tillsammans med färsen.
3. Pressa i vitlöken och krydda med rosmarin, salt och peppar. Smaka av med köttfonden.
4. Klipp i lite färsk timjan och stek tills nästan all vätska är borta.
5. Fyll botten på auberginerna med smulad fetaost, fyll sedan med färsen och toppa med lite mera fetaost.
6. Gratinera på 200 g i ca 20 minuter.
7. Servera med en sallad och eventuellt en skiva gott bröd.

Höstig pumpasoppa med chèvretoast



Den här soppan blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Lite mesigare och lite för syrlig, men den var helt ok. Receptet går dock säkert att förbättra om man kan lite mer om pumpa än jag. Det jag insåg var i alla fall att man måste använda halva kryddskåpet för att få den att smaka någonting överhuvudtaget.
Jag tror att pumpan med fördel kan bytas ut mot sötpotatis nästa gång.

4 personer

1/2 pumpa (ca 2 kg)
1 dl vitt vin (inte för torrt)
1/2 l grönsaksbuljong
1 gul lök
2 vitlöksklyftor + 1 till senare
torkad och färsk timjan
1 röd chili
1 dl matlagningsgrädde
massa salt och peppar
ev. lite riven muskot
olivolja

Toast:
4 skivor rågsurdegsbröd eller annat bröd du råkar ha hemma
Chèvre (vet inte riktigt hur mycket som gick åt)
Färskost, typ philadelphia
Färsk timjan
Peppar

1.Hacka och stek lök och vitlök tillsammans med chilin.
2.Skär pumpaköttet i legobitsstora bitar, släng ner i grytan. Slå på vinet och reducera på hög värme. 3.Tillsätt buljongen och låt alltihop koka tills pumpabitarna är mjuka (ca 20 min).
4.Häll av buljongen och spara den vid sidan av. Mixa pumpan till en jämn puré. Häll tillbaka buljongen. 5.Ringla i lite olivolja och krydda, krydda, krydda!

Medan soppan står och puttrar kan du göra chèvretoasten. Förslagsvis i en smörgåsjärn men ett vanligt våffeljärn går också bra.

1.Dela och bred skivorna med lite färskost (de håller ihop bättre då tycker jag).
2.Lägg skivor av eller bred ut chèvreosten på brödet.
3.Toppa med färsk timjan och lite svartpeppar.
4.Lägg på den andra halvan och grilla tills de får en fin gyllenbrun färg.

Servera soppan med lite ringlad matlagningsgrädde eller olivolja över, samt färsk timjan.




Vegolunch

Idag var inte inspirationen på topp. Jag var sugen på någonting "nyttigt" och har ju utlovat fler vegetariska recept, så det blev fyllda paprikor! Världens enklaste grej, men gott och mättande.



QUINOAFYLLDA PAPRIKOR

1 PERS

1 röd paprika
1dl quinoa
1 grönsaksbuljongtärning
4 coctailtomater eller 1/2 vanlig tomat
1/3 paket fetaost
5 urkärnade soltorkade oliver
2 msk pumpakärnor
5 färska mejramblad
peppar

1. Dela och förgrädda paprikan på 200 grader ca 10 min.
2. Koka under tiden quinoan (med buljongtärningen) enligt anvisningarna på paketet.
3. Hacka tomat, oliver, fetaost och pumpakärnor.
4. Blanda hacket med avrunnen quinoa, klipp ner lite mejram och peppra.
5. Ta ut paprikahalvorna och fyll dem med quinoablandningen, ställ tillbaka in i ugnen. Tillaga i 15 min på 200 grader.

Fyllningen går att variera hur mycket som helst, men ost är alltid ett säkert kort;)



Den här tänkte jag gå loss på imorgon...



Vad ska det bli? Pumpasoppa? Gratinerad? Eller bara ungsbakad?
Vi får se...receptet kommer upp imorgon förhoppningsvis!



Kolapaj med lingon



Den här pajen blev verkligen syndigt god! Mjuk och söt och syrlig på samma gång. Jätteenkel, gör den!!!

Till pajdegen:
125g smör
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2-4 msk vatten

ca 2 dl lingon

kolafyllning:
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör


Lingongrädde:
Vispa 2 1/2 dl vispgrädde och blanda ner 2-3 dl lingon. Ställ in i kylen tills servering. Dekorera gärna med några lingon eller en liten lingonkvist

1. Smält smör, och blanda med havregryn och mjöl. Tillsätt vatten och knåda ihop till en smidig deg.

2. Tryck ut degen i pajform med lös kant (ca 24 cm) och ställ i kylskåp i ca 30 min.

3. Sätt på ugnen på 200 gr. Nagga och grädda skalet i ca 25 min.  Låt svalna.

3. Koka grädde, sirap och socker i kastrull i ca 20 min. Rör hela tiden.
Testa smeten (klicka på kall tallrik) den skall vara mjuk men inte helt flytande. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och smör. Låt smeten kallna.

4. Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och ställ i kylskåp.

5. Garnera pajen med lingonen strax före servering, och servera gärna med lite lingongrädde eller vaniljglass.

Moosaka!

Det ska bli mer vegetariskt här på bloggen (jag lovar) men nu i helgen blev det ännu mer kött. Håll ut, det kommer.

Men i lördags lagades det höstmiddag i Täby för 14 personer. Det blev en korsbefruktning av Butlers lammlåda och moussaka fast med svensk touch!



MOOSAKA (MIN FYNDIGE BRORS ORDVITS)

Till 14 pers men skulle lätt räckt till 16
(måtten är lite ungefärliga)

3 kg älgfärs
20 potatisar
ca 15 charlottenlökar
1 västerbottenost
2 auberginer
4 medelstora zuchini
3 liter gula kantareller
1 liter karl-johansvamp
1 flaska porteröl
ca 1 dl kalvfond
16 enbär
2 lagerblad
massa vitpeppar
en halv burk timjan
2 msk dijonsenap
olivolja
salt
smör
bechamelsås (se baskokbok)

1. Stek svampen tillsammans med charlottenlöken i smör, tills vätskan försvinner. Lägg åt sidan.



2. Bryn älgfärsen och krydda med enbär, timjan, lagerblad och vitpeppar (mortla kryddorna), klicka i lite dijonsenap och tillsätt några skvättar kalvfond. Smaka av med salt. Häll i lite av porterölen i stekpannan och reducera bort vätskan. Ölen ger en saftig brödton till färsen och funkar särskilt bra till vilt. Vanligt mineralvatten kan också användas för att göra köttet saftigare.
Se bara vilken fantastisk djupröd färg älgfärsen har! Det går inte att jämföra med vanlig nötfärs. Nymalen ska den vara, så köp och laga den samma dag! Hötorgshallen säljer prima älgfärs för 95 kr/kg.



3. Skala och skiva potatisen i tunna skivor (förslagsvis i matberedare). Lägg i vatten om de ska stå ett tag.

4. Skiva och förgrilla aubergin och zuchini i ugn på 225 grader, med lite olivolja, salt och peppar, ca 20 minuter.

5. Gör bechamelsåses. Mjölken bränner nästan alltid fast lite grann så använd en tjockbottnad kastrull och rör för att du är värd! Vi rörde ner ungefär hälften av västerbottenosten i såsen och sparade resten till att toppa gratängerna med.

6. Smörj en långpanna eller några mindre ungsformar. Lägg ett lager potatis i botten, varva med grönsaker och färsen blandad med svampen.  Ringla bechamelsåsen över gratängerna och toppa med osten som är kvar.

7. Laga i ugn ca 35-40 minuter på 200 grader. Om de får för mycket färg, täck med aluminiumfolie.

8. Servera med en stor tomatsallad med purjolök och basilika.

Jag kan tillägga att denna rätt var mycket uppskattad på släktmiddagen och definitivt någonting jag kommer göra igen, kanske med lite rökt sidfläsk nästa gång...

Vintips: Shiraz eller Syrah (valfritt vin där etiketten säger kryddigt och mustigt funkar också).

Enjoy!


Löfte om bättring

Jag gick igenom bloggen lite snabbt och insåg att den nästan uteslutande består av köttrecept. Detta är självfallet inte intentionen med bloggen och dessutom ganska missvisande när det gäller våra matvanor. Antar att det inte känns lika spännande att blogga om bönsallad och fetaostcouscous. Men det ska bli bättring! jag ska börja laga glammigt vegokäk med guldkant, och det mina vänner kommer bli min stora utmaning.


Matporr!!!



Nya Coop extra i gamla söderbiografen har väldigt fina entrecõter! Annars är Hötorgshallen svårslagen.

Stepford here I come...



Ja...nu är det höst och när det är höst tycker många människor att det är trevligt att gå ut i skogen och ta med sig saker hem därifrån. Dessa människor behöver inte alls vara lika roade av att ta hand om dessa saker. Då ger man bort dem. Till mig tydligen.

Och jag vill verkligen inte låta otacksam! Det är jättesnällt och jättemysigt, men det innebär väldigt ofta mer jobb för mig.

I alla fall, så fick jag en 5 litershink med lingon av min fina gulliga mamma samt en massa trattkantareller. Pierres mamma gav oss en massa äpplen som snällt ligger och möglar i fruktskålen.
Trattisarna förvällde jag och frös in och på lingonen blev det min allra första lingonsylt! Lite frös jag in och på saften som blir över när man gör sylt gjorde jag lingongelé på!



Till 3 burkar

2 liter lingon
1 kg syltsocker med pektin
Ev. Lite gelatin (ca 2 gelatinblad)

Jag konsulterade många olika recept innan jag satte igång, men alla var så motstridiga. Vissa sa att sockret inte skulle koka för då blev den för lös, vissa sa att allt skulle koka mellan 2 1/2 minut till 10 minuter. I vissa skulle man ha äpple för en fastare konsistens.

Och don't get me started on the konservering! Herregud! Det var rena psyktestet, koka burkar hit och dit och värmesterilisera ditten och datten. Verkade nästan inte vara lönt om man inte hade en konserveringsmaskin.

Men i alla fall, så bestämde jag mig för ett recept som var anpassat till fruktsocker. Det var väldigt enkelt.

Koka ihop bären (här vill jag bara poängtera att det är värt att rensa bären noga innan för det är så där halvkul att sticka ner fingararna i kokande sylt och plocka upp barr och skaft och dylikt). Tillsätt sockret lite i taget under omrörning. Koka ca fem minuter. Under tiden kokar du upp vatten i en stor gryta/kastrull som du kokar dina burkar i. Det är bra att ha en sån där matpincett att plocka upp burkarna och locken med. Häll sylten i de varma burkarna.

Jag tyckte att sylten såg lite lös ut så jag smälte några gelatinblad i det syltspad som blev över och hällde det över sylten. Skruva på locken och låt svalna.

Eftersom jag inte vet hur länge denna konservering håller skulle jag rekommendera att sylten ätes upp relativt snart. Annars kan man frysa den i små byttor istället, det går alldeles utmärkt!

Sylten blev faktiskt jättegod och rätt fast! Men den skiktar sig i början, så rör om den lite när du öppnar burken igen.

Serveringstips: till blodpudding, gröt, vilt, bakverk m.m.

Tjeckiskt, check!

Jag blev så förtjust i Pierres surkål att jag gjorde en liten sequel på den! Denna gång med lite olika korvar, bratwurst och dylikt. Självklart var jag tvungen att sätta min egen touch på rätten...

Sedan en kräftskiva i augusti har vi haft en massa minisnapsar i skafferiet som bara stått där. Snaps, tänkte jag, är väl en utmärkt krydda? Och baby, det var det!



SURKÅL À LA EMELIE

2 pers

1/2 burk surkål (ca 1/4 liter)
1 bra bit rimmat sidfläsk
1 stor gul lök
1 miniflaska Aalborgsnaps
1 köttbuljongtärning
2 dl vatten
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad

TILLBEHÖR

Kryddiga korvar
inlagd gurka
gräddfil eller smetana
Ev. potatis, råstekt i tunna skivor

Stek lök och sidfläsk i en stekpanna. När det fått lite färg häller du på snapsen och rör om ordentligt. Under tiden kokar du upp surkål i en kastrull på medelhög värme. Tillsätt fläsket, kryddorna och buljongen i surkålen och låt koka upp försiktigt. Rör då och då. Stek korvarna och eventuellt potatisen medan surkålen får puttra lite på svag värme.
Servera med inlagda gurkor och gräddfil eller smetana.

Obs! Till detta ska man dricka god (helst tjeckisk) öl, typ pilsner Urquel eller staropramen.

(Observera att det ser ut som en liten fläskros på bilden! Jag har faktiskt inte arrangerat det så med mening)

Rôti de porc Bourgounnais au Choucrout

Japp, nu tar fransmannen äntligen tag i bloggandet! Det här är den omtalade surkålsmiddagen som jag improvisade ihop nu i fredags när Turkos-Magnus var på middag. jag hade planerat att vi skulle äta middag på svejk eftersom jag vart sugen på deras ugnsbakade fläskkarré med surkål och knödel men nu vart det hemma middag istället så jag försökte hitta på nåt så likt som möjligt. Det blev väldigt lyckat och det här är ungefär vad jag hade i.

1 fläskfilé
rimmat sidfläsk
1 gullök
en halv burk surkål
köttbuljong
en halv flaska rödvin
några katrinplommon
timjan
potatis

Så, bryn fläskfilén på svag värme så att den får lite färg i en traktörpanna kryddad med lite salt, peppar, rätt så mycket timjan och en pressad vitlöksklyfta. När den har fått färg slår du i vinet, lägger i katrinplommonen, en köttbuljongtärning och lite soja och Worchestershiresås. Låt stå och puttra på svag värme i ca 20 minuter. lägg därefter upp köttet på en ugnsäker plåt och in i ugnen i ca 15 minuter på 200' med lite av såsen, häll på resten av såsen mot slutet så att det inte blir torrt.

Skär ner sidfläsket i små bitar och bryn dem i en såskastrull tillsammans med grovt hackad gullök och en del smör. När löken mjuknat och sidfläsket fått lite färg så slår du i surkålen och köttbuljong (en tärning upplöst i ca 1 glas vatten). Krydda med lite av vinsåsen från fläsket och smaka av med salt. Låt stå på låg värme och rör om regelbundet tills fläsket är klart.

Servera med kokt potatis och rödvin eller öl efter smak.

Det kommer mera tatata det kommer mera...

Ojojoj, nu har blogget legat död ett tag! Men det beror på att jag och Pierre ätit så otroligt tråkig mat sedan en vecka tillbaka ungefär. "Storkoksdöden" kan vi kalla det. Först lagade vi nämligen linsgryta till 30 pers som vi blev dömda att äta i tre dagar, sen gjorde Pierre chili con carne för minst 15 pers som vi har ätit sen dess.

Ja, förutom ett väldigt trevligt avbrott som Pierre stod för i fredags. Det innehöll surkål, katrinplommon och sidfläsk...mer avslöjar jag inte. Det får han skriva om själv.

Men håll ut kära läsare, det kommer mera!

RSS 2.0