Kolapaj med lingon



Den här pajen blev verkligen syndigt god! Mjuk och söt och syrlig på samma gång. Jätteenkel, gör den!!!

Till pajdegen:
125g smör
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2-4 msk vatten

ca 2 dl lingon

kolafyllning:
2 dl ljus sirap
2 dl grädde
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör


Lingongrädde:
Vispa 2 1/2 dl vispgrädde och blanda ner 2-3 dl lingon. Ställ in i kylen tills servering. Dekorera gärna med några lingon eller en liten lingonkvist

1. Smält smör, och blanda med havregryn och mjöl. Tillsätt vatten och knåda ihop till en smidig deg.

2. Tryck ut degen i pajform med lös kant (ca 24 cm) och ställ i kylskåp i ca 30 min.

3. Sätt på ugnen på 200 gr. Nagga och grädda skalet i ca 25 min.  Låt svalna.

3. Koka grädde, sirap och socker i kastrull i ca 20 min. Rör hela tiden.
Testa smeten (klicka på kall tallrik) den skall vara mjuk men inte helt flytande. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och smör. Låt smeten kallna.

4. Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och ställ i kylskåp.

5. Garnera pajen med lingonen strax före servering, och servera gärna med lite lingongrädde eller vaniljglass.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0