Moosaka!

Det ska bli mer vegetariskt här på bloggen (jag lovar) men nu i helgen blev det ännu mer kött. Håll ut, det kommer.

Men i lördags lagades det höstmiddag i Täby för 14 personer. Det blev en korsbefruktning av Butlers lammlåda och moussaka fast med svensk touch!



MOOSAKA (MIN FYNDIGE BRORS ORDVITS)

Till 14 pers men skulle lätt räckt till 16
(måtten är lite ungefärliga)

3 kg älgfärs
20 potatisar
ca 15 charlottenlökar
1 västerbottenost
2 auberginer
4 medelstora zuchini
3 liter gula kantareller
1 liter karl-johansvamp
1 flaska porteröl
ca 1 dl kalvfond
16 enbär
2 lagerblad
massa vitpeppar
en halv burk timjan
2 msk dijonsenap
olivolja
salt
smör
bechamelsås (se baskokbok)

1. Stek svampen tillsammans med charlottenlöken i smör, tills vätskan försvinner. Lägg åt sidan.



2. Bryn älgfärsen och krydda med enbär, timjan, lagerblad och vitpeppar (mortla kryddorna), klicka i lite dijonsenap och tillsätt några skvättar kalvfond. Smaka av med salt. Häll i lite av porterölen i stekpannan och reducera bort vätskan. Ölen ger en saftig brödton till färsen och funkar särskilt bra till vilt. Vanligt mineralvatten kan också användas för att göra köttet saftigare.
Se bara vilken fantastisk djupröd färg älgfärsen har! Det går inte att jämföra med vanlig nötfärs. Nymalen ska den vara, så köp och laga den samma dag! Hötorgshallen säljer prima älgfärs för 95 kr/kg.



3. Skala och skiva potatisen i tunna skivor (förslagsvis i matberedare). Lägg i vatten om de ska stå ett tag.

4. Skiva och förgrilla aubergin och zuchini i ugn på 225 grader, med lite olivolja, salt och peppar, ca 20 minuter.

5. Gör bechamelsåses. Mjölken bränner nästan alltid fast lite grann så använd en tjockbottnad kastrull och rör för att du är värd! Vi rörde ner ungefär hälften av västerbottenosten i såsen och sparade resten till att toppa gratängerna med.

6. Smörj en långpanna eller några mindre ungsformar. Lägg ett lager potatis i botten, varva med grönsaker och färsen blandad med svampen.  Ringla bechamelsåsen över gratängerna och toppa med osten som är kvar.

7. Laga i ugn ca 35-40 minuter på 200 grader. Om de får för mycket färg, täck med aluminiumfolie.

8. Servera med en stor tomatsallad med purjolök och basilika.

Jag kan tillägga att denna rätt var mycket uppskattad på släktmiddagen och definitivt någonting jag kommer göra igen, kanske med lite rökt sidfläsk nästa gång...

Vintips: Shiraz eller Syrah (valfritt vin där etiketten säger kryddigt och mustigt funkar också).

Enjoy!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0