Ny kamera och massa inspiration!

Matbloggen är up and running igen! Tänkte återinviga den med ett  vegetariskt recept som skapades för Elli igår:

GI-PAJ MED GRATINERAD AUBERGINE



PAJEN:
Det finns någonting som jag ständigt misslyckas med (det är inte mycket men det händer), och det är pajskal. Hur jag än gör blir det alltid stora hål i dem eller så åker de ner från kanterna etc etc, jag har slagit sönder många pajformer pga detta...
Men denna pajdeg gör inte det! Den var förvånansvärt samarbetsvillig, den behöver inte ens vila i kylen. Sojamjölet gör den extraproteinrik och passar även för glutenallergiker!

Pajskal:

2 dl sojamjöl
100 g smör

Fyllning:
250 g fetaost
1 gul lök
1 påse färsk babyspenat
ca 1 dl kärnfria kalamataoliver
3 ägg
2 1/2 dl sojagrädde
oregano, salt och peppar

Knåda ihop mjölet och smöret till en smidig klump, tryck ut det i en pajform. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda på 200 grader i 15 min.

Skiva och stek löken tillsammans med spenaten, sprid ut över pajskalet. Smula och tillsätt fetaosten och oliverna. Krydda med lite oregano (här kan man välja vilka örtkryddor man vill). Blanda ihop äggstanningen (om man inte tål eller gillar ägg finns det tydligen ett slags pulver som heter något i stil med "no-eggs" man kan använda istället...har Elli sagt, jag har aldrig sett det). Smaka av med salt och peppar (tänk på att fetan är ganska salt i sig så översalta inte!), häll över pajen. Sänk temperaturen till 175 grader och grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter.
Pajen är även väldigt god som bakismat (bör då liggätas i sängen framför valfri grym tv-serie, jag valde nya entourage - bra skit)

GRATINERAD AUBERGINE MED TOFU

Till 3 personer eller två jättehungriga

1 stor aubergine
300 g naturell tofu
2 färska tomater
5 soltorkade tomater
1 stor vitlöksklyfta
1/2 tsk fänkålsfrön (kan uteslutas)
1 dl valnötskärnor
1/2 dl pumpakärnor
1 tsk flytande honung
olivolja
salt och peppar
färsk persilja till garnering

Skär auberginen i cm-tjocka skivor, salta båda sidorna och pensla med olivolja. Lägg dem i en ungsfast form med höga kanter.
Skär tofun i tre lika stora skivor och lägg dem på aubergineskivorna.
Mixa de soltorkade tomaterna tillsammans med vitlök, ev. fänkålsfrön och honung i en matberedare. Droppa i olivolja tills du får en slät smet. Släng i tomaterna, valnötterna och pumpakärnorna, mixa lite till. Det får gärna vara rätt grova nötbitar kvar. Smaka av med salt och peppar. Sprid ut röran över tofun
och baka dem i ugnen ca 20 minuter på 225 grader. Garnera med grovhackad persilja och servera som de är eller med pajen och en grönsallad!

Både nyttigt, vegetariskt och lättlagat!

Vintips: Vi drack ett alsacevin som hette Hubert Beck, pinot gris från 2007. Det ligger strax under 100-lappen och passade väldigt bra till!

Så där ja! Hoppas att ni kikar in lite då och då nu för nu börjar matlagningshösten på allvar! Tjoho!

Kommentarer
Postat av: Elli

Godaste maten av duktigaste kocken!

2009-09-09 @ 20:39:09
Postat av: E

Åh äsch då!

Du får komma förbi på fyllelunch lite oftare så jag får klura ut nya roliga vegorecept!

2009-09-09 @ 21:05:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0